Reisebrev fra Iran

I mai i år var daglig leder Torleif Bratlie på reise i Iran. Et halvt år er gått, og i forrige uke gikk reisen på nytt til dette interessante landet med en av verdens største forekomster av olje og gassressurser.

Bilde: Direktør for MIP, Ali Hosseini, og direktør for Landax, Torleif Bratlie, med den signert avtalen.

Søndag den 19. november var snuten igjen vendt mot øst, mer nøyaktig Teheran. Her skulle jeg være i fire dager, og forhåpentligvis lede Iran-prosjektet noen steg videre.

Med meg på turen hadde jeg Sigurd Arnesen som mentor og reiseleder. Sigurd er en utrolig glad reisekamerat, fargerik, allsidig, humoristisk og en kreativ fyr som gjør reisen interessant og festlig. Han har falkeblikk for alt som kan gå galt og alt som kan gå riktig, og det er bra å ha med seg i dette prosjektet. Jeg lærer faktisk mye av Sigurd også – i tillegg til å jobbe med det vi skal på turen. Sigurd jobber gjennom sitt selskap som heter Sali AS.

Under vår forrige tur i mai ble et såkorn lagt. Vi besøkte noen potensielle kunder, og brukte et par dager på opplæring av det som skulle bli hovedkontoret for salg der nede. Dette var med firmaet MIP, som viste stor faglig kunnskap, samarbeidsvillighet og forståelse.  

Siden den gang har det skjedd mye, både fra Landax’ side og hos MIP. Den iranske versjonen av programvaren har blitt forbedret og gått gjennom en del tilpasninger, og MIP har vært gjennom en stor modningsprosess. De har også ansatt to personer på fulltid til å jobbe med prosjektet.

Vi ankom altså Teheran søndag kveld. På denne tiden av året er det kjølig der nede, så det var vel ikke mer enn 12-13 grader. Det passet meg for så vidt greit, for de tre neste dagene kom til å bli intensive og uten noe tid til å leke turist. Planen for mandag var internopplæring og gjennomgang av salgssituasjon med MIP. På tirsdag besøkte jeg et medisinsk utstyrsfirma som driver med dialysemaskiner. Onsdag besøkte jeg et ingeniørfirma som var interessert i styringssystemet vi kunne tilby. Hjemreisen var allerede onsdag kveld.

Landax Iran MIP MehdiDaneshfar NafisehEbrahimi SigurdArnesen 2023 Landax
Bilde: Workshop og internopplæring på mandagen. Mannen til høyre er senior innen Iransk Olje og gassindustri og kjenner også til de større strukturer omkring statlige bedrifter. Fra venstre: Sigurd Arnesen, Nafiseh Ebrahimi, Mehdi Daneshfar. På enden sitter driftssjefen i MIP.

Foreløpig opererer vi i et femårsperspektiv i Iran. Vi tror også at aktiviteten i Iran kan bli et brohode for etablering i de arabiske landene rundt. Spesielt koblingen videre mot Dubai ser jeg på som svært gunstig, da dette er et handelssenter for mange internasjonale firmaer.

Vi har stor tro på fremtiden med Landax i Iran. Det er jo et land med en ganske annen samfunnsstruktur og politiske forhold enn i Norge, men jeg har likevel tro på at næringslivet har et like stort behov for å jobbe med kvalitet som her i Norge – og da har Landax mye å bidra med. Det blir derfor veldig spennende å følge med videre på utviklingen.