Alltid dårlig tid

"Beklager, har ikke tid." Klassisk. Gjengangeren blant dårlige unskyldninger.
Mann i blå dress løper med en hvit kaffekopp i en hånd og en pc-bagg i den andre

For selv om den tilhører kategorien dårlige unnskyldninger, fungerer den hver gang. Man kan jo ikke akkurat komme med innvendinger på andres tidsfordriv. Som forelder, daglig leder i en voksende bedrift, bonde, restauranteier, musiker på fritiden og med alskens hobbyer, er jeg godt innforstått med begrepet «tidsklemma». Det er så mye en gjerne skulle gjort, men som ikke lar seg gjøre med en døgnbegrensning på tjuefire timer. Det er selvfølgelig greit å ha mye på tallerkenen. Jeg mener likevel at den stadige «Jeg har ikke tid» er en dårlig forklaring.

For hvem har egentlig ikke noe tid i løpet av dagen?

Min hverdag er praktisk talt fullpakket. Men jeg vil jo ikke si jeg har «dårlig» tid av den grunn. Nei, det heter full utnyttelse av tiden. Dermed sier jeg aldri nei til en forespørsel på grunn av «dårlig» tid. Alt handler egentlig om tre ting: prioriteringer, effektivitet og samtidighet. Kan jeg ha to tanker i hodet og gjøre flere ting samtidig? Bli ferdig med det jeg skulle i tide til å få gjort det som kom på i tillegg? Kan jeg eventuelt utsette noen av delene? Som oftest kan man svare ja på et av disse spørsmålene. Hvis man da allikevel svarer nei til forespørselen, så er det fordi man ikke har spesielt lyst, og ikke fordi man ikke har tid. Kall en spade for en spade, sier jeg. Om du ikke er vant til denne tankegangen, så kan du øve deg. I stedet for hele tiden å se tidsbegrensinger, kan man se tidsmuligheter. Kanskje du oppdager at du får mer tid.

2016-08-18 06.54.01redigert.jpg
Virker dette kjent? En bilkø stjeler mye tid. Om du ikke kan unngå rushtrafikken, bruk gjerne tiden til å ta noen viktige telefonsamtaler. Med handsfree, så klart. 

For all del. Å ha det travelt er en ærlig sak. Og for de fleste bør det være positivt, det sies jo at lediggang er roten til alt ondt.

Men det er ofte slik at om man har mye å gjøre, får man faktisk mer gjort. Er man vant til å ha bevissthet rundt tidsbruk blir en flink til å effektivisere aktivitetene sine, gjøre flere ting samtidig og planlegge hverdagen. Har du da en halvtime i løpet av dagen uten planer, så har du plutselig god tid. Da er det jo lett å si ja til diverse forespørsler!

Så neste gang du blir fristet til å skylde på dårlig tid, prøv å tenke gjennom om du faktisk har så lite tid. Ta rett og slett en liten revisjon av dine daglige rutiner. Kanskje finner du at du har mange muligheter for forbedring, og mye tid å spare!